HBO-opleidingen

Er zijn talloze hbo-opleidingen in vele steden in Nederland. Hiervoor moet je in het bezit zijn van een havo diploma of een mbo-opleiding gedaan hebben in dezelfde richting. In dit artikel wordt besproken welke hbo-opleidingen er zijn op het gebied van computers, en wat je er tenslotte voor baan mee kunt krijgen. Er zijn namelijk verschillende soorten hbo ict-opleidingen!

Informatica
Ten eerste is er de opleiding informatica. Bij deze opleiding leer je software en informatiesystemen ontwikkelen. Dit is niet alleen maar werken met computers. Je leert ook over sociale vaardigheden en methodisch werken, wat op meerdere hbo-opleidingen voorkomt. Deze opleiding kan je volgen in deeltijd, voltijd of duaal. Uiteindelijk kun je een baan krijgen als software engineer, software specialist, systeemontwerper of informatie-analist. Na een van deze functies kun je ook nog doorgroeien.

Computers, IT en design
Deze opleiding is niet alleen op HBO niveau, maar ook op mbo en universitair niveau. Deze opleiding is niet gericht op een ding, waardoor de kans op een baan na je studie groter is omdat je vele verschillende dingen geleerd hebt. Je kunt bijvoorbeeld systeemontwikkelaar, usability expert, netwerktechneut, informaticus of systeembeheerder worden met deze opleiding.

Computertechniek
Ten slotte is de opleiding computertechniek er ook nog. Hierbij kun je uit 4 richtingen kiezen zoals Innovation Management, of Innovation Sciences. In elke richting leer je andere dingen. Bij Innovation Sciences richt je je op bijvoorbeeld technologische veranderingen en innovatie. Bij deze opleiding zit echter wel een toelatingseis. Je moet hiervoor een cursus basiswiskunde doen, dus ook daar zal je mee te maken krijgen.

Na je opleiding
Ben je klaar met je opleiding? Dan zijn er diverse beroepsmogelijkheden. Misschien kom je tijdens je stage wel terecht bij een bedrijf waar je kunt blijven werken. Of ga online op zoek naar leuke vacatures. Er zijn ook werving- en selectiebureaus die zich specifiek richten op bijvoorbeeld .NET professionals en PHP professionals. Zo kun je heel gericht zoeken naar de juiste vacatures.

Reacties zijn gesloten.